CEZ продава активите си в България на "Инерком" (22.02.2018)

 

Надзорният съвет на чешката компания CEZ е дал съгласие за продажбата на активите си в България на "Инерком", сочи съобщение на сайта на CEZ. Пакетът от активи включва седем компании: "ЧЕЗ България", "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Разпределение", "ЧЕЗ Трейд България", "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичната централа "Орешец" и дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара Груп".

Подписването на договора се очаква до няколко дни.

"Инерком" е българско дружество, което управлява фотоволтаични централи в Южна България.

В съобщението не се уточнява стойността на сделката, но се отбелязва, че "като се вземе предвид продажната цена, 14-годишните инвестиции на групата в операциите в България като цяло носят положителна доходност".

В началото на 2017 г. в ЧЕЗ са получени няколко индикативни оферти за активите в България от различни инвеститори, в резултат на което групата е стартирала преговори за евентуалната продажба.

Най-високата оферта е предложена от "Инерком България", с която групата впоследствие започва ексклузивни преговори, пише още в съобщението.

Офертата на "Инерком" е била значително над справедливата пазарна стойност на активите, определена чрез независима оценка, като по този начин носи положителна възвръщаемост от инвестициите в българските активи.

В Съвета на директорите на "Инерком България" ЕАД влизат Гинка Николова Върбакова, Малина Иванова Върбакова и Милена Илиева Стоева, сочи справка в Търговския регистър. Капиталът на дружеството е 50 хил. лв.

Финансов консултант по сделката от страна на купувача е "Мейн Кепитъл".

Сделката трябва да бъде одобрена и от българските антимонополни власти - Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за енергийно и водно регулиране.

По време на изслушване в енергийната комисия днес ресорният министър Теменужка Петкова беше категорична, че ако се стигне до продажба на активите на групата у нас, за България е важно да бъдат гарантирани сигурността на доставките и качеството на услугата.

Международното дело, което ЧЕЗ заведе срещу България през юли 2016 г., няма да бъде повлияно от сделката и ЧЕЗ ще го продължи, посочват още от компанията в съобщението за сделката. Компанията подаде арбитражен иск срещу България за „стотици милиони евро“, като основанието за жалбата е „невъзможност за защита на инвестициите“. 

През октомври миналата година ЧЕЗ продаде ТЕЦ "Варна" на българското дружество "Сигда" ООД, зад което стои бившият транспортен министър Данаил Папазов.

Чешката компания влезе в България през 2004 г., придобивайки мажоритарен дял в трите електроразпределителни дружества в Западна България - "Електроразпределение Столично", "Електроразпределение София" и "Електроразпределение Плевен" за сумата от 281,5 млн. евро. Две години по-късно компанията закупи и ТЕЦ "Варна".

CEZ Group няма да са първият голям инвеститор в сектора, който се изтегля. В края на 2011 г. E.On се отказа от инвестициите си в Североизточна България и ги продаде на чешката Енерго Про за 133 млн. евро. През 2004 г. германската компания вложи малко под 141 млн. евро, за да купи 67% от капитала на двете електроразпределителни дружества в областта - във Варна и в Горна Оряховица.

Original article

Back to News